Sznycle w sosie orzechowym - pomysł na schab w aromatycznym sosie z masła orzechowego

2021-03-29
Sznycle w sosie orzechowym
Autor: Shutterstock Sznycle w sosie orzechowym
łatwy
30 min
4

Soczyste i smaczne sznycle ze schabu bez panierki, a do tego aksamitny sos na bazie masła orzechowego. To zestaw nie mający sobie równych. Aromatyczny i pyszny, znakomity na niedzielny obiad z rodziną.

SKŁADNIKI

  • 2 sznycle wieprzowe
  • 1 cebula
  • 0,5 papryczki chili
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i paprykę oczyścić i drobno posiekać. Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, a następnie dodać do niej papryczkę.
  • Po chwili oprószyć cukrem i lekko skarmelizować, dodać masło orzechowe, śmietanę i bulion i zagotować. Gotować ok 10 min, cały czas mieszając. Przyprawić solą pieprzem i sokiem owocowym.
  • Na reszcie oleju usmażyć mięso z obu stron. Wystarczy po 4 minuty z każdej strony. Podawać polane sosem.