Polędwica wieprzowa w sosie z morelami

2021-03-29
Polędwica wieprzowa w sosie z morelami
Autor: Shutterstock Polędwica wieprzowa w sosie z morelami to znakomite danie na wytworny obiad.
łatwy
30 min
4

Polędwica wieprzowa w sosie z morelami to danie niezwykle aromatyczne i wyraziste. Warto przygotować je na wykwintną kolację. Nie jest trudne dp zrobienia, a smakuje wybornie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g suszonych moreli
  • 2 szklanki sosu demi-glace
  • 3 łyżki sherry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie masła przez 2 minuty, po czym dodać sos i sherry i gotować na małym ogniu ok. 8 minut.
  • Polędwicę pokroić w plastry i usmażyć na maśle z olejem do miękkości. Przed podaniem polać sosem.