Białe kiełbaski w piwie - pomysł na Wielkanoc i nie tylko

Białe kiełbaski w piwie - pomysł na Wielkanoc i nie tylko

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Biała kiełbasa znakomicie smakuje przygotowana z dodatkiem jasnego piwa.

 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Biała kiełbasa przyrządzona z dodatkiem piwa to pomysł, który sprawdzi się nie tylko w Wielkanoc. Jasne piwo to idealny składnik do przyrządzania potraw mięsnych. Najbardziej popularna jest golonka w piwie, ale smaczny będzie też schab i oczywiście kiełbaski.

Składniki

  • 4 średniej wielkości białe kiełbaski

  • szklanka jasnego piwa

  • 2 duże cebule

  • 1 łyżka mąki zwykłej

  • masło

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białe kiełbaski opiec na patelni tak, by lekko się zarumieniły.

  • Zalać jasnym pełnym piwem.

  • Następnie wlać szklankę wody i dodać wcześniej posiekaną drobno cebulę.

  • Wszystko gotować minimum 20 minut.

  • Białe kiełbaski wyjąć.

  • Sos, w którym były gotowane zmiksować.

  • Następnie dodać do niego zasmażkę przygotowaną z łyżki mąki i masła.

  • Sos doprawić roztartym majerankiem, solą i pieprzem do smaku.

  • Do tak przygotowanego sosu piwnego wrzucić białe kiełbaski.

  • Postawić na wolnym ogniu w celu odparowania sosu.

Ocena: 0