Wegetariańskie gnocchi z pieczarkami i szpinakiem: ekspresowe danie z gotowych klusek

Wegetariańskie gnocchi z pieczarkami i szpinakiem: ekspresowe danie z gotowych klusek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czasem warto wykorzystać dobre gotowe półprodukty, np. sklepowe gnocchi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wegetariańskie gnocchi z pieczarkami i szpinakiem to pyszne danie ekspresowe. Można przygotować włoskie gnocchi samemu lub wykorzystać gotowe kluski ziemniaczane ze sklepu. Czasem przecież trzeba sobie radzić w sprytny sposób. Może nam brakować czasu, ale nigdy pysznych dań. 

Składniki

  • 500 g gnocchi ze sklepowej półki chłodniczej

  • 150 g szpinaku z liści

  • 2 małe cebule

  • 250 g pieczarek

  • 50 g pomidorów, suszonych, zakonserwowanych w oleju

  • 1 łyżka masła

  • 250 ml białego wina

  • 200 g śmietany 30% lub 35 % tłuszczu

  • sól i pieprz

  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego instant

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dużym garnku z osoloną wodą. Odcedzić i dobrze odsącz wodę.

  • Szpinak wypłucz na sicie. Blanszuj krótko w osolonym wrzątku, wyjmij i dokładnie odcedź.

  • Obierz cebulki i drobno posiekaj. Grzyby oczyścić i pokrój w plasterki. Odcedź suszone pomidory i pokrój je drobno.

  • Masło rozpuść na patelni i podsmaż grzyby, następnie cebulę, a na koniec dodaj suszone pomidory.

  • Teraz pora dodać gnocchi i blanszowany szpinak. Wszystko razem dobrze wymieszaj.

  • Wlej białe wino i doprowadź do wrzenia. Dodaj śmietanę i dopraw solą, pieprzem i bulionem. 

  • Podawaj od razu!

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5