WEGETARIAŃSKIE flaczki - sycące i zdrowe

WEGETARIAŃSKIE flaczki - sycące i zdrowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

WEGETARIAŃSKIE flaczki - sycące i zdrowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeśli przepadamy za flaczkami, możemy je w wersji wegańskiej zastąpić proteiną sojową, ale dużo ciekawszym pomysłem będą grzyby! W przypadku boczniaków brak wartości odżywczych to mit. Wysoka zawartość dobrze wchłanialnego przez organizm białka, witaminy i sole mineralne przemawiają za uwzględnieniem boczniaków w diecie. 

Składniki

  • 1 cebula,

  • 1 słodka papryka czerwona i 1 zielona

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 400-500 g grzybów boczniaków

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • imbir

  • bulion warzywny

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni, woku lub w garnku. Następnie wrzucamy na patelnię posiekaną cebulę, drobno pokrojone papryki, startą na tarce marchewkę, pokrojony czosnek oraz przyprawy. Całość podsmażamy na wolnym ogniu przez około 5 minut.

  • Boczniaki myjemy, kroimy w paseczki i lekko podsmażamy, po czym dodajemy je do warzyw i mieszamy.

  • Na koniec przygotowujemy bulion warzywny, dolewamy go do reszty składników i całość gotujemy przez kwadrans pod przykryciem. Flaczki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wegetariańskie danie jest gotowe.

 

 

Ocena: 0