Smakowite kotlety mielone z białej kapusty

Smakowite kotlety mielone z białej kapusty

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety mielone z białej kapusty to pyszne danie dla całej rodziny. Można go zjeść z dodatkami lub potraktować jako dodatek od innego dania. 

Składniki

  • 1 kg kapusty białej

  • 1 kajzerka

  • 0,5 szklanki mleka

  • 3 łyżki tartej bułki

  • 2 jajka rozmiar M

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 1 cebula

  • sól i pieprz do smaku

  • tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, przekroić na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować.

  • Odcedzić, wystudzić, wyciąć głąb, dokładnie odcisnąć, zemleć razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, wymieszać z tartą bułką, jajkami, posiekanym koperkiem oraz pokrajaną w kostkę i usmażoną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Z przygotowanej masy formować kotlety, panierować w tartej bułce. 

  • Smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3