Smaczne grzybowe klopsiki w sosie pomidorowym

Smaczne grzybowe klopsiki w sosie pomidorowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzybowe klopsiki w sosie pomidorowym to doskonałe danie jarskie. Bezmięsne klopsiki są pełne smaku dzięki dodatkowi grzybów. W przepisie wykorzystano pieczarki, ale równie dobrze można użyć boczniaków lub grzybów leśnych. 

Składniki

  • 500 g pieczarek lub boczniaków

  • 1 cebula

  • 3 łyżki oleju

  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych

  • 1 szklanka tartej bułki

  • 3 łyżki natki pietruszki posiekanej

  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • 0,75 l sosu pomidorowego

  • 80 g tartego parmezanu

  • 1 łyżka natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać.

  • Na patelni rozgrzać olej. Na nim zeszklić cebulę.

  • Dodać grzyby i dusić 10-15 minut, aż zostanie zredukowany sok, jaki puszczą pieczarki.

  • Dodać czosnek, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

  • Do przestudzonych grzybów z cebulą dodać rozmącone jajka, płatki owsiane i tartą bułkę oraz przyprawy. Odstawić na 2 godziny do lodówki, aby składniki przeszły smakami.

  • Masę nabierać łyżką i formować kształtne klopsiki. Smażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia lub piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut.

  • Do szerokiego rondla wlać sos pomidorowy, zagotować, włożyć do niego klopsiki i dusić przez 15 minut.

  • Przed podaniem posypać natką pietruszki i tartym parmezanem.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5