Smaczne grzybowe klopsiki w sosie pomidorowym

2021-03-29
Smaczne grzybowe klopsiki w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Grzybowe klopsiki w sosie pomidorowym to doskonałe danie jarskie. Bezmięsne klopsiki są pełne smaku dzięki dodatkowi grzybów. W przepisie wykorzystano pieczarki, ale równie dobrze można użyć boczniaków lub grzybów leśnych. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g pieczarek lub boczniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 0,75 l sosu pomidorowego
  • 80 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka natki pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Na nim zeszklić cebulę.
  • Dodać grzyby i dusić 10-15 minut, aż zostanie zredukowany sok, jaki puszczą pieczarki.
  • Dodać czosnek, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
  • Do przestudzonych grzybów z cebulą dodać rozmącone jajka, płatki owsiane i tartą bułkę oraz przyprawy. Odstawić na 2 godziny do lodówki, aby składniki przeszły smakami.
  • Masę nabierać łyżką i formować kształtne klopsiki. Smażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia lub piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut.
  • Do szerokiego rondla wlać sos pomidorowy, zagotować, włożyć do niego klopsiki i dusić przez 15 minut.
  • Przed podaniem posypać natką pietruszki i tartym parmezanem.