Risotto z pomidorami i zielonym groszkiem

Risotto z pomidorami i zielonym groszkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Risotto z pomidorami i zielonym groszkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tajemnica dobrego risotto polega na odpowiednim doborze ryżu i.... ciągłym mieszaniu, podczas którego wydziela się skrobia, a risotto staje się kleiste i zwarte. Risotto z pomidorami i zielonym groszkiem to propozycja sycącego, bezmięsnego obiadu. W sam raz na upały.

Składniki

  • 40 dag ryżu do risotto
  • 1 puszka zielonego groszku lub 400 g świeżego groszku
  • 5 pomidorów lub 2 puszki pomidorów
  • kilka oliwek bez pestek
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wina (wytrawne)
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 40 g startego parmezanu
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzej masło i oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek.

  • Gdy cebula się zeszkli, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj z tłuszczem. Następnie dolej wino i podduś ok. 3 minut.  Wlej połowę bulionu.

  • Gotuj na słabym ogniu ciągle mieszając aż wchłonie się cały płyn.

  • W międzyczasie sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Gdy ryż wchłonie bulion, dorzuć groszek i pomidory. Dolejć pozostały bulion i gotuj mieszając, aż cały bulion zostanie wchłonięty. Na koniec dorzuć oliwki, starty parmezan i  wszystko dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem, ew. odrobiną soli i posyp bazylią.