Pyszne warzywa pieczone: łatwa sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki

Pyszne warzywa pieczone: łatwa sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonałe danie z letnich warzyw: bakłażana, cukinii, papryki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pyszne warzywa pieczone, jeszcze ciepłe, pełne soczystych smaków są doskonałym dodatkiem do mięsa. Ta nieskomplikowana sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki z dodatkiem pomidorów i cebuli zadowoli nawet najwybredniejsze gusta. 

Składniki

  • 1 duży bakłażan

  • 2 średnie cukinie

  • 2 pomidory

  • 2-4 papryki

  • 2 cebule

  • 6 ząbków czosnku

  • 6 łyżek oliwy

  • 1 łyżka tymianku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa pokroić na kawałki, miękkie takie jak bakłażan i cukinia na nieco większe plastry i plasterki, jędrne jak papryka na mniejsze kawałki. Pomidora na ósemki. Cebulę w piórka. Czosnek pozostawić w łupince.

  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 

  • Ułożyć warzywa, posypać przyprawami, polać oliwą i wymieszać.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. 

  • Przed podaniem ponownie delikatnie wymieszać. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5