Przepis na pilaw z kuskusu i ciecierzycy

2021-03-29
Przepis na pilaw z kuskusu i ciecierzycy
Autor: pixabay.com Pilaw można przyrządzać na różne sposoby - np. na bazie kuskusu i ciecierzycy
łatwy
20 min
4

Pilaw jest potrawą kuchni wschodniej. Tradycyjny pilaw składa się z ryżu – to podstawa, oraz baraniny lub ryb. Danie doczekało się wielu modyfikacji. Na przykład zamiast ryb dodaje się drób, a zamiast ryżu – kasze. Dzisiaj przedstawiamy przepis na pilaw z kuskusu i ciecierzycy.

SKŁADNIKI

  • szklanka ziaren kuskusu (lub kaszy jęczmiennej)
  • szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
  • puszka ciecierzycy (osączonej z zalewy i opłukanej)
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ cebuli
  • 4 pieczarki
  • ½ mielonego kminku
  • ½ łyżeczki curry
  • łyżka oliwy z oliwek do smażenia (ale może też być olej rzepakowy)
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciecierzycę osącz z zalewy i opłucz w zimnej wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki drobno posiekaj.
  • Kuskus zalej gorącą wodą i odstaw, żeby napęczniał. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż cebulę i pieczarki. Następnie dodaj do cebuli i pieczarek przyprawy.
  • Bulion połącz z koncentratem pomidorowym. Dolej do smażonych składników. Duś całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie wrzuć ciecierzycę i mrożone warzywa.
  • Gotuj pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Połącz je z kuskusem lub kaszą.