Przepis na pilaw z kuskusu i ciecierzycy

Przepis na pilaw z kuskusu i ciecierzycy

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pilaw można przyrządzać na różne sposoby - np. na bazie kuskusu i ciecierzycy

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Pilaw jest potrawą kuchni wschodniej. Tradycyjny pilaw składa się z ryżu – to podstawa, oraz baraniny lub ryb. Danie doczekało się wielu modyfikacji. Na przykład zamiast ryb dodaje się drób, a zamiast ryżu – kasze. Dzisiaj przedstawiamy przepis na pilaw z kuskusu i ciecierzycy.

Składniki

  • szklanka ziaren kuskusu (lub kaszy jęczmiennej)

  • szklanka mrożonej marchewki z groszkiem

  • puszka ciecierzycy (osączonej z zalewy i opłukanej)

  • 1,5 szklanki bulionu

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • ½ cebuli

  • 4 pieczarki

  • ½ mielonego kminku

  • ½ łyżeczki curry

  • łyżka oliwy z oliwek do smażenia (ale może też być olej rzepakowy)

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciecierzycę osącz z zalewy i opłucz w zimnej wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki drobno posiekaj.

  • Kuskus zalej gorącą wodą i odstaw, żeby napęczniał. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż cebulę i pieczarki. Następnie dodaj do cebuli i pieczarek przyprawy.

  • Bulion połącz z koncentratem pomidorowym. Dolej do smażonych składników. Duś całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie wrzuć ciecierzycę i mrożone warzywa.

  • Gotuj pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Połącz je z kuskusem lub kaszą.

Ocena: 0