Pory w sosie: przepis na szybką przekąskę

Pory w sosie: przepis na szybką przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pory to pyszne wartościowe warzywa o niedocenianych walorach kulinarnych. Warto częściej  je przygotowywać, są na przykład bardzo smaczne na ciepło.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pory w sosie maślanym to idealna lekka przekąska, która sprawdzi się jako ciepłe danie na imprezie andrzejkowej albo jako propozycja lekkiego obiadu.

Składniki

  • 10 małych porów

  • 200-250 g masła (kostka)

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka śmietany (najlepiej 36%)

  • 2 cytryny

  • sól i pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować pory. Obciąć zielone rozgałęzione końcówki, oczyścić i dokładnie umyć. Nie rozdzielać.

  • W garnku zagotować wodę z ekologiczną kostką rosołową i włożyć pory. Całość gotować ok. 15-20 minut.

  • Masło rozpuścić, dodać śmietanę i miód oraz sok wyciśnięty z cytryn. Wymieszać i podgotować.

  • Jak sos odparuje i lekko zgęstnieje wówczas zdjąć z ognia i doprawić.

  • Ugotowane pory wyłożyć na półmisek i polać sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

tip dnia

Por pochodzi z rodziny czosnkowatych. To długie warzywo zawiera fosfor i wapń, jest też bogate w węglowodany. Nadaje się zarówno do jedzenia na surowo oraz po przetworzeniu. Por ma słodkawo-ostry charakterystyczny smak i może być przygotowywany na wiele sposobów. Świetnie sprawdza się jako nadzienie do tarty, ale również jako dodatek do sałatek. W wielu krajach zapieka się go pod beszamelem, albo podaje ugotowanego z sosem