Pieczarki w pikantnym sosie: przepis

2021-03-29
Pieczarki w pikantnym sosie: przepis
Autor: Shutterstock Pieczarki doskonale smakują z dodatkiem ziół i aromatycznego sosu
łatwy
30 min
4

Pieczarki w pikantnym sosie todoskonały dodatek do pieczonego mięsa, a także samodzielne danie - doskonale smakujące z ryżem, makaronem lub kaszą. To także danie niedrogie i łatwe do przygotowania

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g pieczarek (większe pokrój na ćwiartki lub połówki)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka oregano
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 czubata łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki oczyścić i umyć. Obraną cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
  • Olej rozgrzać na patelni, zeszklić na nim cebulę. Dodać czosnek i smażyć pół minuty. Kolejno wrzucić na patelnię pieczarki.
  • Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość dodać pieprz, sól, cukier, bazylię, oregano i słodką paprykę, wymieszać.
  • Następnie dodać ocet winny i sos sojowy i dusić ok. 1-2 minuty. Podlać wodą. wymieszać i dusić dalej, aż sos zmniejszy objętość. Mozna zaprawić sos mąką, by był bardziej  gęsty. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z pieczywem na kolację lub jako sos do dań obiadowych, np. kotletów mielonych.