Papryka pieczona - poznaj przepis. Jak zrobić doskonałą pieczoną paprykę?

Papryka pieczona - poznaj przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Pieczona papryka w oliwie jest pyszna jako samodzielne danie, albo baza do przygotowania bardziej wyszukanych potraw.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pieczona papryka zamarynowana w oliwie z dodatkiem octu winnego, czosnku i pieprzu może być podstawą do różnych dań: sałatek, zup, przystawek, sosów. Upieczona w całości zatrzyma cały sok oraz cudowną słodycz dojrzałej papryki. Jak zrobić pieczoną papryką w zalewie z oliwy?

Składniki

  • oliwa
  • ocet winny
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • anchois (opcjonalnie)
  • siekane kapary (opcjonalnie)
  • oregano (opcjonalnie)
  • tymianek (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nagrzej piekarnik do 200ºC. Blachę z piekarnika wyłóż folią aluminiową (unikniesz szorowania blachy). 

  • Umyte papryki w całości połóż na blasze. W czasie pieczenia 2 -3 razy obróć każdą paprykę. Skórka powinna być prawie brązowo-czarna. Pieczenie trwa 30-45 minut.

  • Gorące papryki włóż do torby foliowej i zawiąż.

  • Gdy papryki ostygną, przełóż je do miski. Każdą obierz ze skórki (schodzi łatwo), usuń pestki i białe włókna. Rób to nad sitem położonym na misce, spływający sok przyda się, jeśli zechcesz zrobić zupę lub sos.

  • Obrane strąki podziel wzdłuż na części. Ułóż w płaskim naczyniu i zalej oliwą z przyprawami.

  • Oliwę zmieszaj z odrobiną octu winnego, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Smak sosu możesz zmieniać dodając np. anchois, siekane kapary, oregano, tymianek.

Sałatkę wzbogaci dodatek pokruszonej fety lub koziego sera.

Przechowywanie

Warto upiec na raz większą ilość papryki. Obrana i zalana czystą oliwą bez przypraw może postać w lodówce siedem do dziesięciu dni.

Przepisy z tej kategorii