Mujadara: pyszny ryż z soczewicą i chrupiącą cebulką

Majudara: pyszny ryż z soczewicą i chrupiącą cebulką
Autor: Shutterstock Ryż, soczewica i cebula - fenomenalne trio pełne smaku i aromatu
łatwy
20 min
4

Mujadara to klasyczne danie kuchni Bliskiego Wschodu. Połączenie brązowego ryżu, soczewicy i pysznej karmelizowanej cebulki.

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:

SKŁADNIKI

  • 2 1/2 szklanki wody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki i dodatkowo 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki brązowej lub pomarańczowej soczewicy, przemytej i odsączonej
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 2 cebule, pocięte na talarki
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W średniej wielkości rondelku wymieszaj wodę, sól i 2 łyżki oliwy. Zagotuj. Dodaj brązowy ryż i soczewicę, ponownie doprowadź do wrzenia.
  • Gdy woda zawrze, gotuj ryż i soczewicę na małym ogniu przez 40-45 minut. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i pozostaw na 5 minut.
  • Gdy gotuje się ryż i soczewica przygotuj cebulę. Na dużej patelni rozgrzej 1/4 szklanki oliwy, dodaj cebulę i duś ją przez 20-30 minut na średnim ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj, aby cebula była równomiernie złocista. Zdejmij z ognia, dodaj paprykę i zamieszaj.
  • Wymieszaj ugotowany ryż z soczewicą, wyłóż na półmisek i udekoruj smażoną cebulą, polej oliwą ze smażenia.
  • Najlepsza jest majudara w temperaturze pokojowej.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej