Leczo warzywne z kaszą kuskus PRZEPIS

Leczo warzywne z kaszą kuskus PRZEPIS

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Leczo doskonale smakuje z kaszą kuskus - łatwą do przyrządzenia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dietetyczne dania z kaszą kuskus, takie jak to warzywne leczo, docenią przede wszystkim wielbiciele niskokalorycznych potraw, a także wegetarianie. Polecamy prosty przepis na nietuczące leczo z kaszą kuskus, papryką, cukinią i pomidorami. Danie jest proste, smaczne i bardzo sycące!

Składniki

  • 2 cebule

  • 2 papryki czerwone

  • 1 papryka żółta

  • 4 nieduże cukinie

  • 1 ząbek czosnku

  • 5 pomidorów

  • Kasza kuskus

  • Łyżka oliwy (ewentualnie oleju)

  • Bulion warzywny wegetariański

  • Sól,

  • Pieprz

  • Oregano

  • Bazylia

  • Curry

  • Majeranek (ewentualnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na patelni typu wok rozgrzewamy oliwę. Cebulę przekrawamy na pół i siekamy w cienkie plasterki. Wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż zmięknie i lekko się zarumieni.

  • Papryki czyścimy i kroimy większe fragmenty i dorzucamy do podsmażonej cebuli. Siekamy czosnek i również dorzucamy. Solimy do smaku, aby warzywa zmiękły.

  • Kiedy warzywa będą się smażyć, obieramy cukinie i kroimy w grubsze plasterki (ok. 2 cm). Pomidory parzymy i obieramy ze skóry i również kroimy w większe fragmenty. Cukinie dodajemy dopiero jak papryka będzie już na pół miękka.

  • Całość, razem z dodaną cukinią nieco solimy i dodajemy przyprawy. Wszystko gotujemy około 10 – 15 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory i całość gotujemy kolejne 10 min.

  • Solimy i pieprzymy do smaku. Możemy jeszcze dodać więcej przypraw.

  • Przygotowanie kaszy kuskus:  odmierzamy odpowiednią ilość kaszy kuskus i wsypujemy do miski lub innego naczynia. Kaszę posypujemy curry. W kubku rozpuszczamy bulion warzywny.

  • Kuskus zalewamy bulionem – jeżeli bulionu jest za mało, aby zakryć kaszę dolewamy do miski gorącej wody. Całość energicznie mieszamy i przykrywamy miskę z kaszą talerzykiem, aby kasza zmiękła.

  • Kiedy kuskus będzie gotowy nakładamy go na talerz i zalewamy przygotowanym leczo.

tip dnia

W wersji dla mięsożernych, polecamy przygotowanie niewielkich kotletów z piersi kurczaka, zamarynowanie ich z oliwą i czosnkiem i usmażenie w panierce z jajka i bułki tartej. Doskonale komponują się z warzywnym leczo. Smacznego!

Ocena: 0