Kurki z patelni po podlasku: przebojowy przepis na smażone grzyby

Smażone kurki  z czosnkiem i koperkiem
Autor: Shutterstock Smażone kurki to doskonały dodatek do dań mięsnych
łatwy
30 min
4

Kurki z patelni po podlasku to przebojowy przepis na smażone grzyby. Prosto i smacznie dzięki dodatkowi czosnku i koperku. Pokochacie tak przyrządzone kurki od pierwszego kęsa!

Dlaczego kurki - grzyby leśne?

Kurki są jednymi z najzdrowszych grzybów, które można przyrządzać, bez wstępnego obgotowania. Rzadko również można spotkać w nich zbędnych owadzich lokatorów. Musi być wyjątkowo suchy i bezgrzybowy sezon, by jakiś robaczek zagościł w kurce. Grzyby te są lekko pikantne i dlatego nie cieszą się uznaniem owadów. Na szczęście dla nas! 

Czy kurki można mrozić?

Kurki można mrozić, po uprzednim obgotowaniu, inaczej po rozmrożeniu zgorzknieją i będą pachnieć "starym zmywakiem".

Jak mrozić grzyby? Gotować grzyby przed zamrożeniem?

Więcej przepisów na potrawy z kurkami:

Kurka najlepiej smakuje duszona lub w marynatach.

Jak przyrządzić kurki? Podajemy wyśmienity przepis na kurki w śmietanie

Kurki - oryginalne pomysły Magdy Gessler na kurki

Kurki marynowane: przepis na przetwory z kurek

SKŁADNIKI

  • 500 g kurek, grzybów z gatunku Pieprznik jadalny
  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka posiekanego koperku, można również użyć natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić za pomocą szczoteczki, nóżki przyciąć, umyć pod bieżącą wodą i odsączyć. 
  • Na patelni rozgrzać masło dodać czosnek i smażyć 1 minutę.
  • Dodać kurki i smażyć do chwili, gdy częściowo odparuje sok, który wypuszczą grzyby. 
  • Na koniec przyprawić solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Wymieszać.
  • Podawać do steków lub grillowanego mięsa. 
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej