Kukurydziane placki z mozzarellą: najlepszy przepis

2021-03-29
Kukurydziane placki z mozzarellą: najlepszy przepis
Autor: Shutterstock Placki z kukurydzą i mozzarellą to łatwy przepis na pyszne placki
łatwy
30 min
4

Kukurydziane placki z mozzarellą to pyszne danie obiadowe lub przekąska. Ciągnący się ser, słodkawa kukurydza i delikatne ciasto zwykłą przekąskę zamieniają w danie na pocieszenie. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki uniwersalnej mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub tyle ile lubisz
  • czarny pieprz
  • 0,25 szklanki cukru (lub mniej do smaku)
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 1 szklanka mleka 
  • 0,25  szklanki masła, stopionego
  • 1 szklanka startego sera mozzarella
  • 1,5 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz kajeński, czarny pieprz i cukier.
  • W małej misce ubij jajka, dodaj mleko i roztopione masło; następnie dodaj do mąki i ubij, aż się dobrze połączą.
  • Dodaj startego sera i gotowane ziarno kukurydzy; wymieszaj drewnianą łyżką, aby połączyć składniki.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Nakładaj ciasto łyżką stołową na gorący olej; smaż do zrumienienia z obu stronach.
  • Wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.