Kotlety z pieczarek - przepis na wegetariański obiad

Kotlety z pieczarek - przepis na wegetariański obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety z pieczarek - przepis na wegetariański obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z pieczarek można podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem, z dodatkiem różnych sosów, surówek i warzyw.

Składniki

  • 50 dag pieczarek

  • 10 dag tłuszczu (smalec, olej)

  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 czerstwe bułki

  • jajko

  • tarta bułka

  • sól, pieprz, szczypta suszonego tymianku

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać i pokroić. Grzyby oczyścić i udusić z cebulą na części tłuszczu. 

  • Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.

  • Uduszone grzyby i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce, dodać jaja sól i pieprz, tymianek, posiekaną natkę pietruszki oraz część tartej bułki - dokładnie wymieszać. Z masy uformować niewielkie kotleciki grubości 1 cm i obtoczyć w tartej bułce.

  • Smażyć z obu stron na złoty kolor. Kotleciki z grzybów można podawać z ziemniakami, kaszą, makaronem z dodatkiem różnych sosów, surówek i warzyw.