Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy

Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kasza gryczana i soczewica dostarczają cennych składników odżywczych zwłaszcza osobom, które nie jedzą mięsa

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy to idealna propozycja dla wegetarian. Z masy można też przyrządzić pasztet.

Składniki

  • szklanka kaszy gryczanej

  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy

  • 2 jajka

  • 25 dag pieczarek

  • 4 łyżki startego sera żółtego

  • cebula

  • olej do smażenia

  • 1/2 szklanki tartej bułki

  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę zalej 1 i 1/2 szklanki osolonej wody, ugotuj na sypko.

  • Soczewicę zalej wodą (nie dodawaj soli), ugotuj do miękkości (ok. 20 minut).

  • Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki.

  • Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju, dodaj pieczarki, podsmaż.

  • Wystudzoną kaszę, soczewicę i cebulę z pieczarkami przepuść przez maszynkę.

  • Dodaj jajka, starty ser, masę przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

  • Zwilżonymi dłońmi uformuj kotleciki, obtocz w tartej bułce, usmaż na oleju.

  • Podawaj z surówką z młodej kapusty albo sałatką z kiszonych ogórków.