Kotlety z jajek i pieczarek

2021-03-29
Kotlety z jajek i pieczarek
Autor: Shutterstock Kotlety z jajek i pieczarek to lekkostrawna alternatywa dla mięsnego posiłku
łatwy
30 min
4

Kotlety z jajek i pieczarek to świetny posiłek jarski. Dobra alternatywa dla mięsnego posiłku. Lekkostrawne kotleciki z jajek i grzybów można podać z zieloną sałatą lub dowolną surówką. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 400 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki pokroić drobno, usmażyć na maśle. Dodać drobno posiekaną cebulę i i czosnek. Smażyć do zeszklenia. 
  • Jajka pokroić drobno.
  • Wymieszać posiekane jajka, smażone pieczarki, jajko i mąkę. 
  • Uformować kotlety, panierować w bułce tartej.
  • Smażyć na rumiano z obu stron.