Kapuściane kotlety z pieczarkami: tanie i pyszne

2021-03-29
Kapuściane kotlety z pieczarkami: tanie i pyszne
Autor: Shutterstock Wegetariańskie kotlety z kapusty i pieczarek smakują wszystkim 
łatwy
30 min
4

Kapuściane kotlety z pieczarkami są tanie i pyszne, a ponadto można je naprawdę łatwo i szybko przygotować. Znakomity obiad, który twoja rodzina na pewno polubi.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g kapusty świeżej
  • 150 g pieczarek
  • 160 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do głębokiej miski, posypać solę, wymieszać i ugnieść rękoma, aby kapusta puściła sok. Odstawić na 10 minut.
  • Pieczarki pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty i wymieszać.
  • Wybić jajko i dodać do kapusty, wymieszać dokładnie.
  • Wlać kefir lub jogurt i wymieszać.
  • Na koniec dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Popieprzyć do smaku i wymieszać. Powinniśmy otrzymać gęstą masę, gotową do smażenia.
  • Rozgrzać olej na patelni, nakładać po 2 łyżki masy na 1 kotlet. Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do zrumienienia.
  • Świeże kotlety są pulchne, po ostygnięciu nieco osiądą i staną się płaskie.
  • Podawać z majonezem lub keczupem.