Kalafiorowe puree z pieczarkami

2021-03-29
Kalafiorowe puree ze smażonymi pieczarkami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Kalafiorowe puree ze smażonymi pieczarkami w pysznym śmietanowym sosie to danie godne bogów. Różnorodna tekstura i wyborny smak wynoszą tę potrawę na wyżyny sztuki kulinarnej. I jak się okazuje kalafior i pieczarki do para doskonała.  Można także użyć boczniaków lub połączyć oba gatunki grzybów hodowlanych. Po prostu pyszności!

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg kalafiora
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g twarożku kremowego
  • 0,25 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • oraz
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml śmietany 12%
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora umyj, oczyść i podziel na różyczki.
  • Zagotuj wodę, dopraw solą i cukrem, dodaj różyczki kalafiora i gotuj około 10 minut.
  • Gdy kalafior się gotuje, pora na grzybowy sos. Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno. Pieczarki pokrój na kawałki lub na plasterki, tak jak lubisz.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia. Dodaj grzyby i smaż, aż płyn który uwolnią, odparuje. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj natkę pietruszki, zamieszaj.
  • Do odsączonego kalafiora dodaj twarożek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, zmiksuj za pomocą blendera ręcznego lub rozdrobnij za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  • Puree z kalafiora podawaj z pieczarkowym sosem.