Kalafiorowe puree z pieczarkami

Kalafiorowe puree z pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalafiorowe puree ze smażonymi pieczarkami w pysznym śmietanowym sosie to danie godne bogów. Różnorodna tekstura i wyborny smak wynoszą tę potrawę na wyżyny sztuki kulinarnej. I jak się okazuje kalafior i pieczarki do para doskonała.  Można także użyć boczniaków lub połączyć oba gatunki grzybów hodowlanych. Po prostu pyszności!

Składniki

  • 1 kg kalafiora

  • 0,25 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 150 g twarożku kremowego

  • 0,25 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

  • oraz

  • 400 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 200 ml śmietany 12%

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora umyj, oczyść i podziel na różyczki.

  • Zagotuj wodę, dopraw solą i cukrem, dodaj różyczki kalafiora i gotuj około 10 minut.

  • Gdy kalafior się gotuje, pora na grzybowy sos. Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno. Pieczarki pokrój na kawałki lub na plasterki, tak jak lubisz.

  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia. Dodaj grzyby i smaż, aż płyn który uwolnią, odparuje. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj natkę pietruszki, zamieszaj.

  • Do odsączonego kalafiora dodaj twarożek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, zmiksuj za pomocą blendera ręcznego lub rozdrobnij za pomocą tłuczka do ziemniaków.

  • Puree z kalafiora podawaj z pieczarkowym sosem.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3