Kalafior z brokułami i masłem migdałowym

2021-03-29
kalafior brokuły
Autor: Shutterstock Kalafior i brokuły - samo zdrowie! Warto przygotować z nich sałatkę lub ugotować na parze
łatwy
30 min
4

Na obiad przygotuj różyczki brokuła i kalafiora z odrobiną masła z płatkami migdałowymi. Przepis jest banalnie prosty, a danie smakuje wyśmienicie! Podajemy przepis. 

SKŁADNIKI

  • 500 g brokułów
  • 1 kalafior
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 150 g masła
  • 100 g płatków migdałowych
  • starta gałka muszkatołowa
  • 1 szczypta startej skórki z cytryny
  • sól
  • biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuły umyj i oczyść. Odetnij łodyżki i posiekaj je małym nożem. Kalafior oczyść z głąba i liści, podziel na różyczki i opłucz. Natkę pietruszki opłucz, otrząśnij z wody i drobno posiekaj. 
  • Do dużego garnka wlej około 4 cm wody i zagotuj. Włóż warzywa, przykryj i gotuj na średnim ogniu 10 minut.
  • W tym czasie rozgrzej masło na dużej patelni, aż zacznie się nieco pienić. Mieszając lekko, upraż na nim płatki migdałowe. Dodaj do nich połowę natki pietruszki, nieco gałki muszkatołowej i skórkę z cytryny.
  • Warzywa odcedź na sicie i krótko osącz. Dodaj do masła z płatkami migdałowymi i kilka razy delikatnie zamieszaj, aż się podgrzeją i pokryją masłem z płatkami. Dopraw solą i pieprzem.
  • Warzywa nałóż do podgrzanej miski i posyp resztą natki pietruszki.