Jak zrobić szparagi zapiekane po francusku?

Jak zrobić szparagi zapiekane po francusku?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kuchnia francuska - zapiekanka ze szparagów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Sezon na szparagi jest stosunkowo krótki, dlatego warto go w pełni wykorzystać. Ale żeby szparagi nie znudziły się, warto sięgnąć do nowych przepisów, a najlepiej z kuchni francuskiej. Wbrew pozorom dania wysublimowane w smaku nie są zbyt trudne do wykonania.

Składniki

  • 75-80 dag szparagów

  • 1 średnia cebula

  • 4 pomidory

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka świeżego tymianku

  • starty ser do posypania zapiekanki (ok. 5 dkg)

  • 1 łyżka tartej bułki

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dokładnie myjemy szparagi.

  • Trzeba odciąć twarde końcówki, białe szparagi są bardzie włókniste dlatego najlepiej je obrać (obieraczką do warzyw).

  • Tak przygotowane szparagi związujemy w pęczek i wkładamy do wrzącej i posolonej wody.

  • Gotujemy je około 15 minut.

  • Wyjmujemy z wody i dokładnie odsączamy (najlepiej na papierowym ręczniku).

  • Roztapiamy połowę masła w żaroodpornym naczyniu i układamy w nim szparagi.

  • Posypujemy tymiankiem i drobno posiekaną cebulą.

  • Na wierzchu układamy pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę.

  • Naczynie dokładnie przykrywamy folią aluminiową lub szczelną pokrywką i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika (ok. 175 st.) na pół godziny.

  • Po tym czasie zdejmujemy folię lub przykrywkę, posypujemy szparagi żółtym serem i pozostałym masłem i zrumienioną bułką tartą.

  • Teraz trzeba całość krótko zapiec, najlepiej włączając na chwilę termoobieg lub podwyższając temperaturę pieczenia.

  • Po chwili zapiekane szparagi są gotowe.   

Ocena: 0