Grzyby w cieście naleśnikowym: przepis

2021-03-29
Grzyby w cieście naleśnikowym
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Świeże grzyby w cieście naleśnikowym to łatwe do przygotowania danie. Ale jednocześnie bardzo wykwintne, bo smak grzybów w delikatnym naleśnikowym cieście przygotowanym na śmietance staje się delikatniejszy. Polecamy to danie w sezonie grzybowym! Pamiętajcie jednak, że nie jest lekkostrawne.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 50 dag grzybów
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 200 ml śmietanki 12 proc.
  • 15 dag mąki
  • 1 jajko
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby czyścimy, myjemy, obgotowujemy krótko we wrzątku i osączamy na sicie.
  • Z podanych składników przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  • W głębokim naczyniu podgrzewamy olej.
  • Kapelusze grzybowe obtaczamy lekko w mące, a następnie na widelcu zanurzamy w cieście naleśnikowym i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.
  • Smażymy z obu stron na rumiano, a gotowe wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Możemy na chwilę położyć je na papierowym ręczniku, by  odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.