Grillowany bakłażan: przepis na bakłażana z grilla

Grillowany bakłażan: przepis na bakłażana z grilla

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grillowany bakłażan: przepis na bakłażana z grilla

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grill kojarzy się głównie z mięsem, tymczasem grillowane warzywa są równie smaczne. Dotyczy to zwłaszcza bakłażana, który w wersji z grilla stanowi bazę wielu potraw. Jak grillować bakłażana? Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • 1 bakłażan

  • sól

  • pół szklanki oliwy z oliwek

  • ulubione zioła, np. tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie

  • pieprz do smaku

  • ulubiony ser (feta, mozzarella, pleśniowy, kozi)

  • koperek do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażana dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym kroimy w 2-centymetrowe plastry (nie musimy obierać go ze skórki, w której kryje się dużo aromatu).

  • Następnie solimy z obu stron i odkładamy na ręcznik papierowy na około 15 minut. Sól wyciągnie z bakłażana gorzki sok oraz sprawi, że będzie bardziej miękki. Następnie plastry płuczemy i osuszamy.

  • Do pół szklanki oliwy z oliwek dodajemy przyprawy i zioła. Składniki możemy dobierać według uznania. Sprawdzoną i smaczną mieszanką jest tymianek, oregano, pieprz, sól i bazylia (wszystkiego po jednej szczypcie) oraz pieprz czarny, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie (po 1 szczypcie pieprzu, dwie szczypty ziół).

  • Plastry bakłażana kładziemy na grillu, smarujemy mieszanką (co jakiś czas czynność powtarzamy). Grillujemy przez około 8 minut do momentu, gdy bakłażany uzyskają odpowiednią miękkość.

  • Na grillującego się bakłażana (gdy zmięknie) możemy położyć różne rodzaje serów: feta, mozzarella, ser pleśniowy czy ser kozi. Całości nie zdejmujemy z rusztu jeszcze przez 2 minuty.

  • Gotowe bakłażany przekładamy na talerze. Posypujemy siekanym koperkiem.