Genialne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Genialne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywne danie z prostych składników: ziemniaków i pieczarek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Genialne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym polecamy na obiad. Ale także na kolację lub po prostu jako przekąskę. Najlepiej je przygotować z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Można to sprytnie zaplanować. Podane z aromatycznym sosem pieczarkowym zamieniają się w poemat smaku. 

Składniki

  • Kotlety:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej lub więcej

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

  • Sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 czubata łyżka masła

  • 200 ml śmietany 30% tł.

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotować z odrobiną soli, utłuc lub przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia.

  • Ziemniaki podzielić na 4 części, 1 część ziemniaków wyjąć i odłożyć, w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Chodzi o zastąpienie 1 części puree ziemniaczanego krochmalem.

  • Dodać z powrotem odłożone ziemniaki oraz mąkę pszenną i jajko. Przyprawić gałką muszkatołową.

  • Wszystko razem wymieszać na jednorodną masę.

  • Z masy formować okrągłe lekko spłaszczone kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.

  • Pora na sos. Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w piórka.

  • Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pieczarki i smażyć, aż stracą na objętości, a sok, który puściły odpruje.

  • Wlewamy śmietanę oraz 1 szklankę wody, solimy i pieprzymy. Gotujemy 10 minut, aby sos się zagęścił.

  • Kotlety podajemy z sosem pieczarkowym.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5