Fantastyczne placki z topinamburu: warzywne kotleciki dla każdego

2021-03-29
Fantastyczne placki z topinamburu: warzywne kotleciki dla każdego
Autor: Shutterstock Chrupiące placki ze słonecznika bulwiastego (topinamburu) są przepyszne
łatwy
30 min
4

Topinambur jest warzywem południowoamerykańskim, które zadomowiło się w Polsce wcześniej, niż ziemniaki. Jego przyjemny oleisty smak przypominający pestki dobrze znanego nam słonecznika ma licznych wielbicieli. Placki z bulw topinamburu są pyszne i sycące. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g bulw topinamburu, czyli słonecznika bulwiastego
  • 1-2 zielone cebulki razem ze szczypiorem, posiekane
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 5 łyżek oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Za pomocą tarki o dużych otworach lub w malakserze zetrzyj bulwy na wiórki. Dodaj zieloną cebulę, mąkę, sól i przyprawy i wymieszaj.
  • Dodaj rozmącone jajka i dobrze wymieszaj.
  • Rozgrzej ole. Nabieraj masę łyżką i kładź na patelnię, spłaszczając placuszek zewnętrzną stroną łyżki.
  • Smaż, aż placki będą kruche i ładnie zrumienione, około 2 minuty z każdej strony.
  • Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj na gorąco z sałatką ze świeżych liści i warzyw.