Dynia w sosie ogórkowym - oryginalny, stary przepis

Dynia w sosie ogórkowym - oryginalny, stary przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dynia i ogórek kiszony - mało znany, ale dobrany duet

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Dynia w sosie ogórkowym to ciekawe połączenie smaków -  słodkawa dynia świetnie komponuje się z kiszonym ogórkiem, który  podkręca smak potrawy. Zdrowo, niedrogo, łatwo - zachęcamy do  wypróbowania tego starego przepisu!

 

Składniki

  • 30 dag  dyni

  • 4 dag masła

  • cebula

  • łyżka mąki

  • pół szklanki śmietany

  • ogórek kwaszony

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obraną dynią pokroić w słupki.

  • Stopić masło, podsmażyć w nim cebulę.

  • Dodać dynię, podlać połową szklanki wody lub kwasu z ogórków, chwilę razem gotować.

  • Podprawić śmietaną rozprowadzoną z mąką. Dodać pokrojonego w paski kwaszonego ogórka.

  • Przyprawić do smaku, posypać zieleniną.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9