Jak zrobić leczo z cukinii - sprawdzony przepis

Jak zrobić leczo z cukinii - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Leczo - węgierskie danie, które zachwyci wszystkich smakoszy cukinii.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Leczo to proste, jednogarnkowe, węgierskie danie, które smakuje latem i zimą, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jak zrobić leczo z cukinii? Podajemy dobry przepis.

Składniki

  • duża cebula

  • 2 nieduże cukinie

  • duży pomidor (zimą pół puszki pokrojonych pomidorów bez skórki)

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 marchewki

  • oliwa z oliwek

  • natka pietruszki

  • zmielona słodka papryka

  • pieprz cayenne

  • sól

  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić na dość szerokie piórka.

  • Cukinię pokroić w półkola.

  • Paprykę pokroić na dość spore kawałki.

  • Marchewki pokroić w plasterki.

  • Pomidora pokroić w drobną kostkę.

  • Czosnek pokroić w plasterki.

    Postawić dość głęboki rondel na ogniu i rozgrzać w nim oliwę.

  • Wrzucić cebulę, marchewkę, paprykę i czosnek.

  • Gdy zmiękną dodać cukinię i pomidora.

  • Posypać solą.

  • Dusić pod przykryciem (można dodać trochę wody).

    Gdy warzywa znacząco zmiękną dodać pieprzu cayenne i słodkiej papryki.

  • Doprawić solą i pieprzem.

  • Podawać z natką pietruszki.

Ocena: 0