Cukinia faszerowana pęczakiem i warzywami - sprawdzony przepis

Cukinia faszerowana pęczakiem i warzywami - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cukinie można podawać na wiele sposobów, z mięsem, kaszą, warzywami i serami...

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Prezentujemy przepis na ciekawe danie z cukinii. Będzie nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Oto, jak krok po kroku, przygotować cukinię faszerowaną pęczakiem  i warzywami.

Składniki

  • 2 średnie cukinie

  • 1⁄2 szklanki ugotowanego pęczaku

  • duża cebula

  • marchewka

  • papryka

  • 10 dag tartego sera żółtego

  • natka

  • majeranek

  • masło

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jedną dużą cebulę obierz i posiekaj.

  • Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.

  • Paprykę pokrój w drobną kosteczkę.

  • Marchewkę razem z cebulą podsmaż na maśle. Dodaj do tego zestawu paprykę i całość duś przez kilka minut.

  • W między czasie ugotuj kaszę pęczak, zrób to zgodnie z instrukcjami, jakie znajdziesz na opakowaniu.

  • Kiedy warzywa się już uduszą, dodaj do nich kaszę, posiekaną natkę oraz posiekany majeranek.

  • Aby dodać całości smaku możesz doprawić farsz pieprzem i solą. Na koniec dosyp starty żółty ser.

  • Cukinię pokrój na 3 równe części. Lekko wydrąż, a następnie wypełnij farszem.

  • Tak przygotowaną potrawę z cukinii wstaw do naczynia żaroodpornego.

  • Danie piecz w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut.

Ocena: 0