Co zrobić z kani? Przepis na kotlety z kani

2021-08-23
Zuzanna Lubart
Kotlety z kani
Autor: Shutterstock Kotlety z kani na drewnianym rustykalnym stole.
łatwy
20 min
4

Zamiast najczęściej wykorzystywanych podgrzybków, borowików czy kurek wypróbuj, dla odmiany, pyszne kanie. Jadalne są tylko ich kapelusze, ale za to jaki mają aromat! Podajemy przepis na pyszne kotlety z kani. Jako dodatek polecamy świeże warzywa i zioła.

SKŁADNIKI

  • 6 kani
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapelusze kani umyj, osusz.
  • Jajka roztrzep widelcem, posól, popieprz. Bułkę tartą wymieszaj z papryką.
  • Maczaj grzyby w jajku, a potem obtocz w bułce.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i smaż na niej grzyby z obu stron, aż się zezłocą.
Czubajka kania. Dlaczego warto jeść kanie?
Zuzanna Lubart