Boczniaki z patelni: pomysł na szybki obiad [przepis]

Boczniaki z patelni: pomysł na szybki obiad [przepis]

Autor Zdjęcia: photos.com

W boczniakach występują substancje o działaniu antynowotworowym

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Boczniaki są zdrowymi grzybami - obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dlatego warto raz na jakiś czas przyrządzić je na obiad czy kolację. Smażone boczniaki to potrawa nie tylko tania, ale i szybka. Podajemy łatwy przepis na boczniaki z patelni.

Składniki

  • 0,5 kg boczniaków
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • szklanka mąki pszennej
  • pieczywo - np. bagietka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczniaki myjemy je pod bieżącą wodą i układamy na ściereczce kuchennej, aby dokładnie odsączyć grzyby z wody. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem.

  • Rozgrzewamy na patelni 3-4 łyżki oleju. Przyprawione boczniaki obtaczamy w mące z dwóch stron i dobrze obsmażamy na patelni z każdej strony aż do momentu, gdy zrobią się lekko złotawe i chrupiące.

  • Usmażone boczniaki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  • Boczniaki podawać na ciepło z ulubionym pieczywem.

Przepisy z tej kategorii