Bezmięsne kotlety z ziemniaków i pieczarek: kapitalny przepis na obiad

2021-03-29
Bezmięsne kotlety z ziemniaków i pieczarek: kapitalny przepis na obiad
Autor: Shutterstock Chrupiące kotlety z soczystym wnętrzem, choć bezmięsne smakują wszystkim
łatwy
30 min
4

Bezmięsne kotlety mielone z gotowanych ziemniaków i smażonych pieczarek to kapitalny przepis na obiad. Soczyste w środku i chrupiące z wierzchu mielone smakują wszystkim. Podane z surówkami ze świeżych warzyw są rewelacyjne. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 250-300 g brązowych pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane namoczyć dzień wcześniej. Zalać przegotowaną wodą i odstawić na 12 godzin.
  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  • Pieczarki pokroić, cebulę posiekać.
  • Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć, aż lekko się przyrumienią.
  • Ziemniaki wymieszać z płatkami owsianymi, natką pietruszki, pieczarkami i cebulą. 
  • Z masy formować okrągłe i lekko spłaszczone kotleciki, panierować w bułce tartej.
  • Smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać z surówką.