Bezmięsne kotlety mielone z ziemniaków i pieczarek: kapitalny przepis na obiad

Bezmięsne kotlety mielone z ziemniaków i pieczarek: kapitalny przepis na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące kotlety z soczystym wnętrzem, choć bezmięsne smakują wszystkim

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bezmięsne kotlety mielone z gotowanych ziemniaków i smażonych pieczarek to kapitalny przepis na obiad. Soczyste w środku i chrupiące z wierzchu mielone smakują wszystkim. Podane z surówkami ze świeżych warzyw są rewelacyjne. 

Składniki

  • 500 g gotowanych ziemniaków

  • 250-300 g brązowych pieczarek

  • 2 średnie cebule

  • 2 szklanki płatków owsianych

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • bułka tarta do panierowania

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płatki owsiane namoczyć dzień wcześniej. Zalać przegotowaną wodą i odstawić na 12 godzin.

  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę.

  • Pieczarki pokroić, cebulę posiekać.

  • Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć, aż lekko się przyrumienią.

  • Ziemniaki wymieszać z płatkami owsianymi, natką pietruszki, pieczarkami i cebulą. 

  • Z masy formować okrągłe i lekko spłaszczone kotleciki, panierować w bułce tartej.

  • Smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać z surówką. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7