Aromatyczna kasza gryczana z podgrzybkami [przepis]

Aromatyczna kasza gryczana z podgrzybkami [przepis]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kasza gryczana z podgrzybkami to klasyka kuchni polskiej.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Latem i jesienią w lasach pojawiają się różnorodne grzyby, w tym podgrzybki. Wyróżniają się wspaniałym aromatem, a w towarzystwie kaszy zamieniają się w pożywne danie obiadowe. Sprawdź, jak przygotować sycącą kaszę gryczaną z podgrzybkami.

Składniki

  • 2 woreczki kaszy gryczanej

  • 50 dag kg podgrzybków

  • 2 cebule

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić, umyć. Cebule pokroić. podsmażyć na oleju na patelni, dodać do nich pokrojone podgrzybki i dusić, aż będą miękkie.

  • Dodać sól, pieprz, majeranek, na końcu wlać mleko i podgotować, aż się zredukuje do gęstego sosu.

  • Kaszę gotować w osolonej wodzie 15 minut. Podawać z grzybami z sosem.

Ocena: 0