Placki ziemniaczane nadziewane grzybami, zapiekane z serem [PRZEPIS DLA SMAKOSZY]

Placki ziemniaczane nadziewane grzybami, zapiekane z serem [PRZEPIS DLA SMAKOSZY]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placki ziemniaczane z grzybami, zapiekane z serem, PRZEPIS DLA PRAWDZIWYCH MIŁOŚNIKÓW PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Placki ziemniaczane z grzybami, zapiekane z serem to doskonały pomysł na pyszną kolację albo obiad. Przepis jest bezmięsny.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 1/2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • sól, pieprz

  • 1/2 kg leśnych grzybów (najlepiej maślaków)

  • 2 średnie cebule

  • 20 dag żółtego sera

  • 2-4 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce, dodać mąkę, jajka, sól i pieprz. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć cienkie placki na sporej patelni (powinny być niezbyt chrupiące). Placki odłożyć na talerz.

  • Grzyby oczyścić, umyć, pokroić i w osobnej wodzie chwilę podgotować (około 3 minuty). Potem osączyć na sicie i wraz z posiekaną cebulą obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Na placki nałożyć farsz i ser (czwartą część sera zetrzeć na tarce i odłożyć) pokrojony na cienkie plasterki długości placka.

  • Zwinąć placki w ruloniki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać startym serem i zapiec w temp. ok. 200°C przez około 10 minut.

  • Podawać z keczupem i surówkami z białej lub kiszonej kapusty.