Soja z pieczarkami

2021-03-29
Soja z pieczarkami
Autor: thinkstockphotos.com Soja z pieczarkami
łatwy
30 min
4

Soja z pieczarkami dostarczy nam sporo witamin i składników mineralnych, m.in.: żelaza, wapnia, magnezu i fosforu.

Soja wykorzystywana jest jako zamiennik mięsa. Zawiera bowiem bardzo dużo białka, nawet do 40% oraz tłuszczów - do 20%. Jednak tak duża zawartość tłuszczu nie obniża jej wartości odżywczych, gdyż są to w większości "dobre", złożone kwasy tłuszczowe nienasycone. Nie zawiera też cholesterolu. Ziarna soi dostarczają również sporo witamin (z grupy B - B1, B2, B6; PP, E, K, A ,C) i składników mineralnych (potasu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu).

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki soi
  • 6 pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • pęczek dymki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju sojowego
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • czerwona słodka papryka w proszku
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sos sojowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Namoczoną soję przecedź, zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 1 godziny, przecedź.
  • Jarzyny i pieczarki obierz i umyj. Pietruszkę, marchewkę i seler pokrój w słupki. Dymkę i czosnek drobno posiekaj i posyp solą.
  • W dużym garnku rozgrzej olej, włóż cebulkę, czosnek, dopraw papryką. Smaż 2 min. Dodaj pokrojone pieczarki i jarzyny, smaż jeszcze 5 min, potem dodaj ugotowaną soję.
  • Wlej bulion warzywny, wino, dopraw sosem sojowym i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut.
  • Posyp szczypiorkiem. Podawaj na gorąco z pieczonymi ziemniakami.