Obłędnie pyszne kotlety z ciecierzycy z sosem musztardowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Obłędnie pyszne kotlety z ciecierzycy z sosem musztardowym to doskonały posiłek nie tylko dla wegan. Jarskie dania cieszą się coraz większym powodzeniem, a szczególnie dania z roślin strączkowych, które są dobrym źródłem białka oraz wolno uwalnianych cukrów. Takie potrawy sycą na dłużej.
Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 450 g ciecierzycy z puszki
- 1 cebula posiekana drobno
- 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki pszennej
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka bułki tartej do panierowania
- na sos:
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki musztardy
- 200 ml bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Odcedź i opłucz ciecierzycę, umieść je w misce i rozgnieć ją za pomocą widelca lub praski do ziemniaków.
- Dodaj cebulę, czosnek, natkę pietruszki, sól i tymianek. Dobrze wymieszaj.
- Dodaj zmielone płatki owsiane lub mąkę pszenną. Mieszaj, aż uzyskasz wilgotne ciasto, które nie przylega do rąk.
- Dodaj 1 lub 2 łyżki wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Podziel mieszaninę na cztery równe części i uformuj kulki, a następnie owalne kotlet lub inny pożądany kształt.
- Panieruj obie strony każdego kotleta w bułce tartej i umieść je na blasze do pieczenia.
- Piecz kotlety przez 20 minut lub do momentu, aż zaczną się rumienić na wierzchu.
- Odwróć i piecz dodatkowe 15-20 minut, aż będą złociste.
- W małej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną i wodę. Odstaw na bok.
- Na patelni, na oleju smaż cebulę przez około 5 minut. Dodaj łyżeczkę wody, jeśli zacznie przylegać do dna patelni.
- Dodaj czosnek i tymianek, i smaż przez kolejne 30 sekund.
- Dodaj sos sojowy, sok z cytryny, musztardę i bulion warzywny i mieszaj wszystko razem, gotuj aż zawrze.
- Dodaj mieszaninę mąki i wody do sosu i kontynuuj mieszanie, aż sos zgęstnieje i będzie gładki.
- Gotowe kotlety podawaj z sosem musztardowym, pieczonymi ziemniakami i surówką z zielonych liści sałat.