Najlepszy pasztet bezmięsny: pyszny i zdrowy

Najlepszy pasztet bezmięsny: pyszny i zdrowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rewelacyjny pasztet najlepiej smakuje ze smażonymi grzybami i korniszonami

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Najlepszy pasztet bezmięsny to zapieczona mieszanina kaszy jaglanej, orzechów laskowych i duszonych warzyw. Najważniejsze są to przyprawy, które nadają ostateczny smak temu wyszukanemu daniu. 

Składniki

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej

  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych

  • 100 ml oleju roślinnego

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1/2 selera bulwiastego

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku, posiekane

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • 1 łyżeczki tymianku

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • tarta bułka lub zmielone orzechy laskowe do przygotowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia. 

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

  • Do garnka z grubym dnem lub na dużą patelnię wlać 2-4 łyżki oleju, gdy się rozgrzeje, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Przestudzić. 

  • Dodać marchew, pietruszkę i seler, smażyć na niewielkim ogniu, aż warzywa się uduszą, czyli około 15-20 minut. 

  • Do misy malaksera dodać kaszę, zmielone orzechy laskowe, uduszone warzywa, resztę oleju oraz wszystkie przyprawy, wszystko razem zmiksować na gładką i w miarę jednolitą masę. 

  • Formę keksową posmarować olejem i wysypać tartą bułką lub orzechami, wypełnić pasztetem. 

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 45 minut. Studzić przez 12 godzin. 

  • Podawać ze smażonymi grzybami i korniszonami. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2