Leczo z cukinii i dyni: sprawdzony przepis

2021-03-29
leczo-z-dyni-jak-je.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kolorowe dynie i inne dyniowate są bardzo delikatne w smaku, dlatego w esencjonalnym leczo zyskują więcej charakteru
średni
30 min
4

Leczo z cukinii i dyni  to kolorowa i smaczna potrawa – w sam raz dla działkowców, ale nie tylko. W sezonie, gdy warzywa nie są drogie, mogą je przygotować także ci, którzy nie cieszą się własnym ogródkiem. Sprawdź nasz przepis na leczo cukiniowo-dyniowe.

SKŁADNIKI

  • 2 młode cukinie albo mały kabaczek
  • 1 kg pomidorów
  • kilka różnokolorowych strąków słodkiej papryki
  • strączek ostrej papryki
  • 2-3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku – najlepiej polskiego, tego o fioletowych łuskach
  • 0,5 kg miąższu dyni
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa do smażenia
  • do posypania – świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy przez chwilę na oliwie.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, zmniejszamy trochę ogień i dorzucamy dynię oraz pomidory.
  • Przesmażamy kilka minut, dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki i posiekaną ostrą paprykę. Smażymy, aż cukinia będzie miękka.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką kolendry.