Kapitalne gołąbki z fasolą po ukraińsku: przepis wegański

Kapitalne gołąbki z fasolą po ukraińsku: przepis wegański

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bezmięsne gołąbki są smaczne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gołąbki z białą fasolą po ukraińsku to pyszne danie bezmięsne. Przyprawy oraz warzywa nadają fasoli intensywny smak, który pokochacie od pierwszego kęsa. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, włożyć do dużej ilości wrzącej wody, obgotować, aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy nie uszkadzając liści. 

  • Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na wiórki. Cebulę obrać i posiekać drobno. Pieczarki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce.

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać marchewkę i cebulę, smażyć 3-5 minut. Zdjąć z patelni i zachować.

  • Na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i dodać pieczarki, smażyć do lekkiego zrumienienia. 

  • Fasolę odcedzić, połowę zmiksować na mus. Połączyć fasolę z fasolowym musem. Dodać smażoną marchewkę, cebulę i pieczarki. Przyprawić majerankiem, cząbrem i czosnkiem. Wymieszać. 

  • Na przygotowanych liściach ułożyć nadzienie, założyć brzegi liści do środka, zawinąć w rulony, ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dusić 30-40 minut.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2