Wegański parmezan: wystarczy 1 minuta i 3 składniki

2021-03-29
Wegański parmezan: wystarczy 1 minuta i 3 składniki
Autor: Shutterstock Doskonały dodatek do wegańskich potraw
łatwy
10 min
4

Ten wegański parmezan jest bardzo łatwym 1-minutowym przepisem. Potrzebujesz tylko trzech prostych składników: orzechów nerkowca, czosnku i drożdży w płatkach. Jest bezglutenowy i w smaku do złudzenia przypomina prawdziwy parmezan. Jest wszechstronnym dodatkiem - do makaronów, zapiekanek, pizzy i sałatek. Najlepszy wegański parmezan, jaki kiedykolwiek jedliście. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka nerkowców
  • 2 łyżki czosnku w proszku
  • 1/4 szklanki drożdży odżywczych
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Za pomocą blendera wyposażonego w noże lub robota kuchennego zmiksuj wszystkie składniki: orzechy nerkowca, mielony czosnek, drożdże w płatkach.
  • Mieszaninę dopraw solą.
  • Miksuj tak długo, aż otrzymasz okruchy, przypominające starty parmezan. 
  • Przechowuj wegański parmezan w szczelnym pojemniku z pokrywką, najlepiej  w lodówce, przez tydzień.