Gulasz z tofu: przepis na sycące danie wege

2021-03-29
Gulasz z tofu
Autor: pixabay.com Tofu ma tę ciekawą właściwości, że doskonale absorbuje towarzyszące mu smaki
łatwy
30 min
4

Gulasz z tofu to danie sycące i rozgrzewające. Jeśli więc nie masz pomysłu na obiad, a pogoda nie sprzyja wychodzeniu z domu, przygotuj pyszny gulasz w wersji wege. Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 20 dag tofu
  • 2 duże cebule
  • 5 dag kiełków sojowych
  • 4 pomidory (40 dag)
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sojowego
  • płaska łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki wywaru z warzyw
  • kawałek kłącza imbiru
  • kilka gałązek kolendry
  • cukier, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule pokrój w talarki, tofu w kostkę, imbir w słupki.
  • Podgrzej wywar i wymieszaj z mąką.
  • W woku rozgrzej olej, włóż tofu, cebulę, kiełki i imbir, zamieszaj.
  • Dodaj pomidory pokrojone na małe kawałki (bez skórek i pestek). Smaż kilka minut.
  • Wlej sos sojowy i wywar z mąką, przypraw cukrem, pieprzem, smaż kilka minut.
  • Przed podaniem posyp kolendrą.