Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonały posiłek bezmięsny - gołąbki z kasza gryczaną i pieczarkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami smakują obłędnie. Nie są trudne w przygotowaniu. Można je podać na obiad, jak i na kolację. Idealnie smakują z sosem pomidorowym. 

Składniki

  • 1 główka kapusty gołąbkowej

  • 1 szklankę suchej kaszy gryczanej

  • 500 g pieczarek

  • 4 cebule

  • 1,3 szklanki wody

  • oliwa lub olej do smażenia

  • 2 łyżeczki tymianku

  • 2 łyżeczki cząbru

  • 2 łyżeczki suszonego czosnku

  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z kapusty wyciąć głąb, liście oddzielić, wrzucić do wrzątku i gotować około 5 minut. Odcedzić, ostudzić i skroić gruby nerw po środku każdego liścia.

  • W garnku rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Dodać suchą kaszę i prażyć 2-4 minuty. Dodać wodę, przyprawy i sos sojowy. Gotować na małym ogniu przez 15 minut lub do czasu, aż kasza wchłonie wodę.

  • Pokrojone na plasterki pieczarki zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia.

  • Wymieszać ugotowaną kaszę z pieczarkami. Nadzienie zawijać w liście kapusty, jak tradycyjne gołąbki.

  • Naczynie wyłożyć dużymi liśćmi kapusty, na nich układać gołąbki. Wierzch również przykryć liśćmi kapusty.

  • Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5