Curry z warzywami: przepis na rozgrzewające danie wege

2021-03-29
Curry z warzywami
Autor: photos.com Rozgrzewające curry z warzywami najlepiej podawać z ryżem
łatwy
25 min
4

Curry to nie tylko nazwa przyprawy, lecz także dania. W kuchni indochińskiej podstawą sosu jest ostra pasta curry. Proponujemy wersję wegetariańską, czyli przepis na curry z warzywami.

SKŁADNIKI

  • 1 duża cukinia
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 dag pieczarek
  • 2 duże pomidory
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1/3 dużej puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • do smaku przyprawy: tymianek, chili, sól oraz pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić drobno posiekaną cebulę, następnie pokrojoną paprykę i cukinię.
  • Warzywa chwilę przesmażyć. Dodać do nich pokrojone pieczarki.
  • Po odparowaniu pieczarek z wody wrzucić posiekany drobno czosnek oraz pokrojone w kostkę pomidory.
  • Zalać warzywa mlekiem kokosowym, dodać pastę curry, doprawić i dusić potrawę około 10 minut.