Boskie burgery z ciecierzycy i pieczarek

Boskie burgery z ciecierzycy i pieczarek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Burgery z ciecierzycy i pieczarek smakują niebiańsko

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Burgery z ciecierzycy i pieczarek to pyszne danie nie tylko dla wegan. Pełne smaku, soczyste w środku i chrupiące z wierzchu kotleciki smakują wszystkim. Ich przygotowanie nie jest trudne. 

Składniki

  • 1 puszka ugotowanej ciecierzycy

  • 300 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 4 czubate łyżki błyskawicznych płatków owsianych

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 łyżeczka mielonego kminku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciecierzycę odcedzić i zmiksować na gładką pastę.

  • Pieczarki pokroić, cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchewkę, cebulę i czosnek, smażyć, aż cebula się zeszkli, a marchewka będzie gotowa.

  • Dodać pieczarki i smażyć do chwili, gdy uwolniony przez nie sok odparuje.

  • Wymieszać pastę z ciecierzycy ze smażonymi pieczarkami i warzywami. Dodać płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać na jednorodną masę i odstawić na 1-3 godziny.

  • Z masy formować kształtne burgery, panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0