Boskie burgery z ciecierzycy i pieczarek

2021-03-29
Boskie burgery z ciecierzycy i pieczarek
Autor: Shutterstock Burgery z ciecierzycy i pieczarek smakują niebiańsko
łatwy
45 min
4

Burgery z ciecierzycy i pieczarek to pyszne danie nie tylko dla wegan. Pełne smaku, soczyste w środku i chrupiące z wierzchu kotleciki smakują wszystkim. Ich przygotowanie nie jest trudne. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 puszka ugotowanej ciecierzycy
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 4 czubate łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciecierzycę odcedzić i zmiksować na gładką pastę.
  • Pieczarki pokroić, cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchewkę, cebulę i czosnek, smażyć, aż cebula się zeszkli, a marchewka będzie gotowa.
  • Dodać pieczarki i smażyć do chwili, gdy uwolniony przez nie sok odparuje.
  • Wymieszać pastę z ciecierzycy ze smażonymi pieczarkami i warzywami. Dodać płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać na jednorodną masę i odstawić na 1-3 godziny.
  • Z masy formować kształtne burgery, panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.