Balsamiczne szaszłyki z pieczarek: pyszne z grilla lub piekarnika

2021-03-29
Balsamiczne szaszłyki z pieczarek: pyszne z grilla lub piekarnika
Autor: Shutterstock Pyszne szaszłyki z pieczarek smakują nie tylko weganom
łatwy
15 min
4

Świetna przekąska na co dzień i nie tylko. Pieczarki zamarynowane w occie balsamicznym i sosie sojowym smakują obłędnie. można je przygotować na grillu lub w piekarniku.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg pieczarek pokrojonych wzdłuż na plasterki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników przygotowujemy marynatę.
  • Marynujemy grzyby w marynacie przez 30 minut.
  • Grzyby nadziać wzdłuż (od kapelusza do nóżki) na patyczki do szaszłyków.
  • Szaszłyki pieczemy w temperaturze 180°C lub grillujemy na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zrumienione, około 2-3 minuty z każdej strony.
  • Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.