Rostbef wołowy na kanapki

Rostbef wołowy na kanapki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ugotowany w bulionie rostbef wołowy to świetna domowa wędlina.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wędlina z wołowiny nie jest tak łatwo dostępna, jak wieprzowa. A szkoda, bo jest smaczna i ma mniej kalorii. Jeśli lubisz wołowinę możesz przygotować pyszny rostbef na kanapki. Ze sprawdzonego mięsa i bez sztucznych dodatków jest naprawdę wyjątkowy.

Składniki

  • 1 l wody

  • 1 cebula

  • 3 liście laurowe

  • goździki

  • 1 marchewka

  • 0,5 kg rostbefu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z wody, warzyw i przypraw ugotować bulion.

  • Rostbef umyć osuszyć, dobrze natrzeć solą, posypać pieprzem i włożyć do bulionu.

  • Gotować 1,5 godziny, po czym włożyć do piekarnika nastawionego na 200 stopni Celsjusza na około 20 minut.

  • By nie stał się suchy - przykryć folią.

  • Gdy będzie gotowy można go pokroić na kawałki i zrobić od razu kanapkę, ale można także odstawiać mięso do ostygnięcia i jeść na zimno.

  • Kromki pieczywa można podpiec w tosterze, posmarować majonezem, położyć roszponkę, mięso, a następnie cebulę i papryczkę jalapeno, a na koniec drugą kromkę.

Ocena: 5