Kaszanka z grilla: jak zrobić? Przepisy na grillowaną kaszankę

Kaszanka z grilla: jak zrobić? Przepisy na grillowaną kaszankę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kaszankę można wrzucić na grilla i na kilka sposobów podkręcić jej smak

Kaszanka to królowa rusztu i jeden z najpopularniejszych przysmaków serwowanych na grillu. Zwykle przyrządzana z cebulką lub saute, tak naprawdę może być przygotowywana na wiele innych, bardziej wyrafinowanych sposobów – najlepiej podkreślać jej smak wyrazistą przyprawą lub innym dodatkiem. Podajemy kilka przepisów na kaszankę z grilla.

Jeżeli lubisz dania z rusztu, a znudził Ci się klasyczny smak kaszanki, spróbuj podać ją nieco inaczej. Oto nasze propozycje!

Kaszanka z grilla z nutką kwasowości

Do jej przyrządzenie potrzebne będą:

  • 2 bardzo kwaśne jabłka

  • 2 cebule

  • szczypta pieprzu ziołowego

Kaszankę kroimy na porcje – w zależności jak kto lubi – najlepiej pętko na trzy części. Folię aluminiową rozwijamy i tniemy na mniejsze kawałki. Na każdą wykładamy porcję kaszanki, pociętą w piórka cebulę oraz jabłka pokrojone na ćwiartki (oczyszczone z gniazdek). Każdą porcję posypujemy pieprzem i szczelnie zawijamy folię aluminiową. Pieczemy na ruszcie przez około 15 minut. Kaszankę przed upieczeniem można dodatkowo ponacinać lub nakłuć, wtedy przesiąknie aromatem jabłek.

Prawie tradycyjna kaszanka z grilla

Najczęściej na grillu kaszankę podajemy uduszoną z cebulką. Jeżeli chcemy, by jej smak stał się bardziej wyrazisty, zamiast cebuli możemy dodać czosnku – wystarczy obrać go i pokroić w plasterki. Taka wersja będzie bardziej wyrazista i pikantniejsza. Bardzo przyjemnie podkreśli smak kaszanki. Można też dosypać szczyptę majeranku.

Grillowana kaszanka w wersji chrupiącej

Kaszankę z grilla, ze względu na jej delikatność, zwykle grillujemy w folii aluminiowej. Można jednak pokusić się o przyrządzenie jej w wersji chrupiącej (z podpieczoną skórką). Ważne jest wtedy, żeby piec ją na niskim ruszcie (skórka musi szybko chwycić i się przyrumienić). Takiej kaszanki nie można też piec zbyt długo, by się nie rozpadła.