Zupa ze świeżych ogórków - przepis ze starej książki kucharskiej

Zupa ze świeżych ogórków - przepis ze starej książki kucharskiej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa ze świeżych ogórków smakuje wybornie - jest delikatna i orzeźwiająca

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa ogórkowa to polski specjał. Ale przygotowuje się ją z ogórków kiszonych. Gdy jednak mamy ochotę na coś orzeźwiającego - warto przygotować zupę ze świeżych ogórków. Ten zapomniany przepis znaleźliśmy w stare książce kucharskiej sprzed ponad 50 lat - zachęcamy do wypróbowania, bo jest  prosty i smakowity.

Składniki

  • 1,5 l wywaru z kości i warzyw

  • 150 ml śmietany

  • 60 dag świeżych ogórków

  • 5 dag koncentratu pomidorowego

  • masło

  • 2 dag mąki

  • koperek

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki obrać i pokroić w paseczki - usuwając pestki.

  • Wymieszać z koncetratem pomidorowym i dusić na maśle na małym ogniu miesząjąc, ok. 10 minut

  • Zalać wywarem i krótko gotować na małym ogniu. Zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.

  • Podawać z koperkiem i grzankami.